Friluftsliv og utetid

Nyere forskning viser at mye frisk luft og utetid i barndommen gjør barn bedre rustet for å konsentrere seg og holde oppmerksomhet om en oppgave over lengre tid. Mye frisk luft og utetid er med på å skape aktive barn, noe som igjen fører til god motorikk, samt god fysisk og psykisk helse.

Vi ønsker at barna i Blåbærskogen skal være mye ute, både i barnehagen og på tur. Vi ser at barnas lek endrer seg når de forflytter seg fra lekeplassen og inn i skogen. Barna utnytter det rike mangfoldet i naturen og de stadige forandringene som naturen byr på, og inkluderer dette i leken. Naturen gir en naturlig og variert invitasjon til lek og utforskning. Her kan barna utfolde seg både motorisk og kreativt. Skogen er den perfekte lekeplass, da den har utfordringer for barn i alle aldre. Naturen innbyr til risikolek. Gjennom risikolek lærer barna å vurdere risiko og de lærer om egne grenser og begrensninger. Dersom de ikke lærer dette som barn kan de ende med å ta for store sjanser når de blir eldre. Risikolek er lek som barna oppsøker selv, fordi de har lyst, det er gøy og de opplever både spenning og mestring. 

Vi har vårt eget lille område innenfor barnehagens gjerde som vi kaller Lilletoppen. Med trær å klatre i og skogbunn som underlag ser vi at dette området innbyr til utfordrende motorisk lek. På høyden ovenfor barnehagen ligger Storetoppen hvor vi har vår egen lavvo. Dette er et av våre faste turmål. Her er barna kjent og de kan bruke energien sin på å leke, ha det gøy og utforske naturen i trygge omgivelser. På Storetoppen kan vi lage mat både ute og inne, enten på bålpanna utenfor lavvoen eller inne på vedovnen.